Hayatımızın her anında kullandığımız eşyalar farklı maddelerden üretilebilir. Ahşap, plastik ya da metalden üretilebilen bu eşyalarda karşılaşılan problemler de farklı olacaktır. Metal ürünlerde en sık karşılaşılan sorun hiç kuşkusuz korozyon olur.
Metal parçaların renginde, fiziksel yapısında ve dayanımında bozulmalara yol açan korozyonun kesinlikle engellenmesi gerekmektedir. Demir-çelik sanayinde gerçekleştirilen birçok farklı işlem korozyonun demirden uzak kalmasını sağlar. Korozyon direncinin arttırılması için özel kimyasal maddelerden yardım alınacaktır.
Metallerin korozyondan korunması için kullanılan çok sayıda kimyasal bulunurken bunların tamamı bir arada kullanılamaz. Metalin türüne ya da ebadına uygun kimyasal ürünler bulunur. Metalin özelliklerine göre kimyasallar arasından seçim yapılır ve korozyon önleyiciler demir-çelik için en doğru seçimdir.
Korozyon Önleyici Nedir?
İsminden de anlaşılabileceği gibi korozyon önleyiciler metallerde korozyonun yaşanmasını engellemek amacıyla üretilmiş olan kimyasal maddelerdir. Genellikle demir-çelik sanayisinde tercih edilirler. Metallerin korozyondan korunması için gerçekleştirilen yağlama ve fosfatlama işlemlerine ek olarak gerçekleştirilen koruma işleminde kullanılan kimyasallardır.
Metallerde korozyonun engellenebilmesi için ilk olarak yağlama işlemi yapılır. Yağlama işlemi, metal üzerinde gerçekleşecek işlemler başlayana kadar metalin güvenli bir biçimde istiflenmesini sağlar. Metal üzerinde çalışmalar başlarken yağ alma işlemleri ile bu yağın metalden uzaklaştırılması gerekir. Yağın uzaklaştırılması ile metal korozyona karşı savunmasız kalacaktır.
Yağ alma işlemlerinden sonra demir fosfatlama işlemleri gerçekleşir. Fosfatlama işlemleri de metalin korozyon direncini en üst seviyelere çeker. Tabi ki bu gerçekleştirilecek olan fosfatlama işlemi her üründe gerçekleşemez. Bazen metalin türü, bazen genel yapısı bazen de işletmenin imkânları fosfatlama işlemlerini yapmak için uygun değildir.
Korozyon önleyici olarak isimlendirilen kimyasallar ise fosfatlama işleminden sonra metale uygulanmaktadır. Fosfatlama işleminin yapılamadığı metallerde de hayat kurtarıcı bir ürün olarak gösterilebilir.
Korozyon Önleyiciler Neden Gerekli?
Korozyon metallerde sürekli olarak görülen sorunlardan bir tanesi. Korozyon başlangıcı fark edildiğinde direkt olarak müdahaleler gerçekleşerek büyük bir problem çıkması engellenebilir. Ancak her üründe aynı imkânların olması söz konusu olmaz. Eğer metallerin içerisinde sıvılar depolanıyorsa korozyon başlangıç seviyesinde olsa dahi büyük sorunlar çıkacaktır. Sızdırma durumu baş gösterir ve kısa sürede çözülmelidir.
Metalleri sıvı ya da gaz depolamak için kullanan işletmeler sürekli olarak sızdırmazlık testi yaparlar. Sızma durumu yaşanabilecek en büyük problemlerden bir tanesidir. Bu tarz depolama araçları metalden üretiliyorsa üretim aşamasında korozyon önleyiciler kesinlikle kullanılmalıdır. Aksi halde ciddi riskler alınmış olur ve sonuç bir felakete dönüşebilir.
Doğru bir şekilde korozyon önleyiciler kullanılırsa korozyon ihtimali sıfıra olabildiğince yaklaşmış olur. Profesyonel işletmeler için olmazsa olmaz işlemlerden bir tanesidir. Düzenli olarak sızdırmazlık testi yapılıyorsa hiç düşünmeden metallerin üretim aşamasında korozyon önleyici kimyasalların kullanılması gerekli olacaktır. Çok uygun fiyatlarda olan önleyiciler büyük maliyetlerden kurtulma imkânı sağlamaktadır.
Korozyon Önleyiciler için Bizimle İletişim Kurabilirsiniz.