Yenimahalle/Ankara +90 (312) 395 9474 info@alternatifboya.com

Adres

İvedik Organize Sanayi Bölgesi 1446.Cadde No:22

Telefon

S. Görkem Yıldırım
+90 533 307 50 28

Tolgahan Arslan
+90 507 625 99 74

Mail Adresimiz

info@alternatifboya.com

muhasebe@alternatifboya.com

Fosfat Pasivasyonları

Metallerin korozyondan korunması için birçok farklı işlem uygulanmaktadır. İşlemler belirli bir sıraya göre uygulanır ve metalin istenen tüm özelliklere sahip olması sağlanır. Korozyondan korunmada yapılan ilk işlem yağlamadır. Yağlama ile metalin direkt olarak hava ile teması kesilir. Böylece korozyon gecikmiş olur.

Metalde yağ bulunurken boyama işlemi yapılamaz. Önce yağ alma işlemi ile metalden uzaklaştırma yapılır. Sonrasında ise demir fosfatlama işlemi ile metalin korozyon korunumunu tekrar kazandırılacaktır. Fosfatlama işlemi sonrasında metalde çeşitli kalıntılar oluşur ve bunlar boya tutuşunu zayıflatır. Bu aşamada da fosfat pasivasyonları devreye girer.

Fosfat Pasivasyonları

Fosfat Pasivasyonu Nedir?

Metallerde fosfatlama işlemleri boya sonrasında korozyonun engellenmesi için atılan önemli adımlardan bir tanesidir. Korozyon direncinin maksimum seviyeye çıkarılması için gerçekleştirilen fosfatlama işlemi sonrasında metalin yüzeyinde Ca ve Mg elementleri kalmaktadır. Bunlarda boyanın metale tutunmasını olumsuz etkilerler.

Fosfatlama işleminin ardından Ca ve Mg elementlerinin metalden uzaklaştırılması amacıyla kullanılan kimyasal ürünler fosfat pasivasyonları olarak isimlendirilmektedir. Bu kimyasal ürünler kullanılmadan gerçekleştirilen boyama işlemlerinde boyanın metale tutuculuğu büyük oranda düşer. Uzun vadede ciddi sorunlar ortaya çıkmaktadır.

Fosfat Pasivasyonu Ne İçin Kullanılır?

Fosfat pasivasyonu metaller için hayati önem taşımaktadır. Metal malzemelerin insanlara ulaştırılmasından sonra insanlar uzun bir süre ürünleri kullanmayı planlarlar. Kısa vadede metal ürünlerin değiştirilmesi gibi bir durum söz konusu olmamaktadır. Korozyon nasıl ki uzun vadeli kullanımı engelliyorsa boyanın sökülmesi de olumsuzluk yaratacaktır.

Metal malzemeler üzerinde kullanılan fosfat pasivasyonları ile birlikte boyanın tutuculuğunu düşürecek olan olumsuz etmenler tamamen metalden uzaklaştırılmış olacaktır. Metallerin boyanmasında kullanılacak olan toz boyalar çok rahat bir biçimde metalin üzerine yayılır. Uzun süre boya metalden ayrılmayacak ve tek parça halinde görülecektir.

Fosfat Pasivasyonu Nasıl Yapılır?

Fosfatlama işlemi sonrasında Mg ve Ca elementleri metalin üzerinde kalır. Elementlerin metalden uzaklaştırılması için silme ya da yıkama işlemlerinin yapılması yeterli olmaz. Özel kimyasalların kullanılması gerekmektedir. Zararlı elementleri uzaklaştırmak adına gerçekleştirilen fosfat pasivasyonları uygulaması ile rahatlıkla elementler metalden uzaklaştırılacaktır.

İşlemin yapılması aşamasında farklı yöntemler uygulanır. Daldırma ve püskürtme gibi metal yüzey işlemlerinde oldukça popüler olan uygulamalar pasivasyonlar için de doğru adres olur. Metalin türüne, ebadına ve işletmelerin imkânlarına göre karar verilerek pasivasyon işlemleri kısa süre içerisinde tamamlanacaktır.

Fosfat Pasivasyonunun Avantajları Nelerdir?

Metallerde uygulanan fosfat pasivasyonları avantajlarını boyama aşamasında ortaya çıkarır. Boyanın kusursuz bir şekilde metale yayılmasını sağlamaktadır. Bunun yanı sıra metaldeki yerini alan boyalar en iyi şekilde metale yapışır ve kısa vadede metalden ayrılma sorunlarını ortaya çıkarmaz.

Pasivasyon işlemleri son derece basit bir şekilde gerçekleşebilmektedir. Farklı yöntemler ile uygulanabilmesi en önemli avantajları arasında yer alır. İşletmeler ya da amatör bir çaba ile metal ürünler imal eden kişiler için harika kimyasallardır.

Fosfat Pasivasyonları için Bizimle İletişim Kurabilirsiniz.