Metaller hayatımızın her aşamasında yer alıyor. Evlerimizdeki beyaz eşyalardan ulaşımda kullandığımız otomobillere kadar birçok farklı ürün metallerden üretilmekte. Metallerin hayatımızda bu kadar önemli bir yere sahip olması sunduğu avantajların son derece fazla olmasından kaynaklanıyor. Ancak korozyona yatkın olmaları metallerin olumsuzlukları arasında yer almakta.
İşlevi ve şekil olarak bozulmalara sebep olabilen korozyondan korunmak için özel önlemlerin alınması son derece önemli. Demir fosfatlar bu aşamada önem arz eden karışımlar oluyorlar. Daldırma demir fosfatlar sayesinde metaller korozyon için çok daha dayanıklı bir hale gelebilir.
Daldırma Demir Fosfat Nedir?
Metallerin üzerinde bulunan yağdan arınması ve korozyona karşı korunaklı bir hale gelebilmesi için çeşitli kimyasallardan faydalanılması gereklidir. Demir fosfat korozyona karşı dayanımı arttıran maddelerdir. Doğru bir fosfatlama işlemi sonrasında boyanan metaller korozyona karşı son derece dayanıklıdır.
Daldırma işlemi ise metale kimyasalın uygulanması aşamasındaki yöntemi ifade eder. Daldırma demir fosfatlar istenen sıcaklığa getirildikten sonra metaller karışıma daldırılır ve tüm yüzeyine fosfatlama işlemi uygulanmış olur. Daldırma yönteminde kullanılabilecek olan demir fosfatlar bu şekilde isimlendirilmektedir.
Daldırma Demir Fosfat Çeşitleri Nelerdir?
Daldır demir fosfatların kendi içerisinde farklı çeşitleri bulunur. Ortaya çıkarılan bu çeşitler metalde farklı etkiler ortaya çıkarabilir. Normal şartlarda metallerde hem yağ alma işlemi hem de demir fosfatlama işlemine gerek duyulur. Bazı daldırma demir fosfatlar hem yağ alma hem de fosfatlama işlemini bir arada gerçekleştirebilir.
Daldırma işleminde metalin maksimum verim alması ortamın ısına ve pH değerine bağlıdır. Daldırma demir fosfatları arasında pH dengeleyici olanlar da bulunur. Bu çeşitler sayesinde daldırma işleminden alınacak olan verim maksimum seviyeye çekilebilir.
Daldırma Demir Fosfat Nasıl Uygulanır?
Daldırma demir fosfatların uygulanması son derece kolaydır. İlk olarak metallerin rahatlıkla içerisine bırakılacağı kaplar hazırlanır. Kapların içerisinde daldırma demir fosfatlar atılır ve istenen ısıya getirilir. Genellikle 50-60 °C seviyesine ısıtılması gerekli olacaktır.
Isıtma işleminin ardından metaller karışımın içerisine bırakılır ve belirli bir süre beklenir. Yağ alma işleminden sonra, boyama işleminden önce bu işlemin yapılması gerekli olacaktır. Eğer karışımın yağ alma özelliği varsa iki işlem bir arada yapılmış olur ve zamandan ciddi kazanç sağlanabilir.
Daldırma Demir Fosfat Uygulamasının Avantajları Neler?
Daldırma demir fosfatın avantajları arasında korozyonu büyük ölçüde engellemesinden bahsedilebilir. Metalleri korozyondan uzak tutarak ömrünü uzatan etmenlerden bir tanesidir. Oldukça başarılı ürünlerdir ve metalleri kullanarak üretim yapan işletmeler için vazgeçilmezler arasında yer alır.
Daldırma Demir Fosfatlar için Bizimle İletişim Kurabilirsiniz.