Hayatımız boyunca kullandığımız metal ürünler bizlere ulaşana kadar birçok farklı işlemden geçmektedir. Metallere istenen şekil verilerek işe başlanır. İstenen şekle gelen metallerin yüzeyinde çeşitli sorunlar bulunmaktadır. Sorunlar tamamen ortadan kaldırılmadan boyama işlemlerine geçilmesi mümkün olmaz. Sorunların ortadan kaldırılması için de yüzey işlem kimyasalları kullanılmaktadır.
Özel olarak üretilmiş olan kimyasallar çok çeşitlidir. Metal yüzeyinde hangi işlem yapılmak isteniyorsa ona uygun bir kimyasal seçilir. Metalin türü, mevcut durumu ya da hangi işlem için hazır hale getirileceği kimyasalların seçiminde önemlidir. Yüzey işlem kimyasallarının seçimi kadar uygulaması da dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Aksi halde metaller ya da uygulamacılar ciddi şekilde zarar görebilir.
Ürünlerimiz
Yağ Alma Kimyasalları ve Katkıları
Yağ alma kimyasalları katkıları ürünleri için ayrıntıları buradan inceleyebilirsiniz.
Metallerin kullanıma hazır hale getirilebilmesi için tercih edilecek olan yüzey işlem kimyasalları oldukça çeşitlidir. Çeşitlere her geçen gün yenileri eklenir. Son dönemde ihtiyaç duyulan ve sıklıkla kullanılan kimyasallar;
Yağ alıcı kimyasallar,
Boya öncesi kaplama kimyasalları,
Boyasız koruma amaçlı kimyasallar,
Aktivasyon kimyasallar,
Pasivasyon kimyasallar,
Pas sökücü kimyasallar,
Asit inhibitörleri,
Boya sökücü kimyasallar,
Boya çürütücü ve yüzdürücü kimyasallar,
Boru ve tel çekme sabunları,
Taşlama sıvıları,
Biyosit ve bakterisit sıvıları, olarak sıralanabilir.
Yüzey kimyasallarının ortaya çıkardığı sonuçlara ve metalin türüne göre seçimler yapılacaktır. Kimyasalların kendi içerisinde de birçok farklı çeşidi yer alır. Bu çeşitlerin teknik özellikleri net bir şekilde belirtildiğinden seçimler kolaylıkla yapılabilir.
Yüzey İşlem Kimyasalları Neden Uygulanmalı?
Metallerde yüzey işlem olarak isimlendirilen uygulamalar yüzeylerin istenen seviyeye getirilmesi adına yapılan işlemler bütünüdür. Bu işlemlerin uygulanması üreticiler için şarttır. Metallerin kesme, bükme ya da çeşitli fiziksel işlemlerden geçirilmesi yapılarını düzensiz bir hale getirir. Düzensizliğin ortadan kaldırılması adına yüzey işlemlerinin kusursuz bir şekilde uygulanması şarttır.
Yüzdeki Yağın Alınması
Metallerin sürekli olarak hava ile temas etmesi bir süre sonra korozyona sebep olabilmektedir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda metalin fiziksel bozulması gerçekleşir ve istenen dayanımı göstermesi zorlaşır. Metalin hava ile temas etmesini önlemek için yağlar kullanılmaktadır. Ancak bu yağlar alınmadan boya yapılamadığından yağ alma işim yüzey işlemlerinin uygulanması gerekli olacaktır.
Korozyonun Ortadan Kaldırılması
Her ne kadar metallerde yağlar yer alsa da korozyon belirli bir süreye kadar engellenebilir. Bazı durumlarda ortam şartları çok daha ağır olduğundan korozyon kaçınılmaz bir son olacaktır. Böyle bir durumda metalin işlenmeye devam etmesi mümkün olmaz. Korozyonun ortadan kaldırılması ve metalin orijinal haline dönüşebilmesi için yüzey işlem uygulamaları yapılmalıdır.
Boyanın Uzun Ömürlü Olması
Metallerin yüzeyleri boyamaya uygun bir seviyede olsa da dahi yüzey işlemlerinin uygulanması söz konusudur. Yüzeyin daha parlak bir hale gelmesi ya da boyanın çok daha uzun ömürlü olması için işlemler uygulanabilir. Uygulanacak olan işlemler her zaman metal ürünleri daha değerli ve kaliteli bir hale sokacaktır.
Korozyon Nedir?
İnsanlar hayatlarında birçok kez korozyon ile karşı karşıya kalsalar da korozyon nedir sorusunun yanıtını vermekte zorlanırlar. Metallerin bulundukları ortam ile girdikleri reaksiyonlar sonucunda yapısal bozulmalar yaşaması korozyon olarak isimlendirilmektedir.
Yaşanan korozyon çok farklı şekillerde karşımıza çıkar. Bazen metallerin yalnızca rengini değiştirirken bazı durumlarda yapısal bozukluklara sebep olur. Burada metalin kendi yapısı ve bulunduğu ortamın yapısı önemlidir.
Metallerin korozyondan korunması için alınabilecek önlemler yer alır. Ancak metaller sürekli olarak korozyona sebep olabilecek bir ortamda bulunuyorsa korozyon ancak ertelenebilir. Uzun vadede korozyonun engellenmesi çok mümkün olmayacaktır.
Korozyon Çeşitleri Nelerdir?
Metal ürünleri kullanan kişiler korozyon nedir sorusunun yanıtını aldıktan sonra korozyon çeşitleri hakkında da bilgi sahibi olmayı tercih ederler. Korozyonlar birçok farklı şekilde karşımıza çıkar ve korozyonun ortadan kaldırılması için uygulanması gereken işlemler farklıdır. Metallerde ve diğer malzemelerde ortaya çıkan korozyon çeşitleri;
Genel korozyon,
Çukur korozyon,
Seçimli korozyon,
Galvanik korozyon,
Tane sınırları korozyon,
Erozyon korozyonu,
Aralık korozyonu, olarak isimlendirilmektedir.
Korozyon Neden Olur?
Korozyona sebep olan ortamlar tuzlu su, nemli hava, asidik ya da bazik ortam, kirli hava ve alkalik ortamdır. Metallerin sürekli olarak bulunacakları alanlar bu özelliklerden en az bir tanesine sahipse korozyon kaçınılmazdır. Yüzey işlem uygulamaları korozyonu geciktirebilir ya da bazı korozyon çeşitlerini ortadan kaldırabilir. Ancak sonsuza kadar korozyonu engellemek mümkün olmaz.
Yüzey İşlem Yöntemleri
Metallerin yüzeylerinde birçok farklı işlem uygulanmaktadır. Yağ alma işlemi, demir fosfat katkılarının uygulanması ya da korozyon önleyicilerin uygulanması gibi çok sayıda işlem düzenli olarak uygulanmaktadır. Uygulanacak bu işlemler farklı yöntemler ile uygulanır. Hangi yöntemin tercih edileceğine metalin ebatları ve türüne göre karar verilir. Uygulamayı gerçekleştirecek olan firmanın imkânları da bu aşamada önem arz eder.
Metallerde yüzey işlem yöntemleri üç farklı şekilde karşımıza çıkar. Bu yöntemler;
Püskürtme,
Daldırma,
Manuel elle silme, şeklinde sıralanmaktadır.
Her bir yöntemin kendi özelinde avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Metallerin kusursuz bir şekilde işlenmesinde her yönteme ihtiyaç duyulabilir. Analizlerin en iyi şekilde yapılması ve doğru yöntemin belirlenmesi gerekli olacaktır.
Püskürtme
Metal yüzeylerinde birçok farklı işlem gerçekleştirilmektedir. Gerçekleştirilen bu işlemler sayesinde daha kaliteli metal parçaların ortaya çıkması amaçlanmaktadır. Metallerin kullanıldığı sektör ne olursa olsun yüzey işlemleri uygulanır. Uygulanacak yüzey işlemine metalin türü ve kullanım amacına göre karar verilebilir.
Metallerde yağ alma işlemleri son derece popülerdir. Metal yüzeylerin hava ile direkt temasının kesilmesi için yağlama işlemi yapılmaktadır. Bu işlem sayesinde metal yüzeyler hava ile temas ederek korozyona uğramaz. Ancak yağ boya aşamasında sorun olacağından yağ alma işleminin uygulanması gerekir. Benzer bir şekilde korozyon önleyicilerin ya da boya çözücülerin uygulanması da gerekli görülebilecektir.
Metal yüzeylerde birçok farklı işlem uygulanabilirken bunların uygulanma biçimleri yer alır. Püskürtme yüzey işlemlerinin uygulama şekillerinin ilk sırasında yer almaktadır.
Püskürtme Yüzey İşlem Yöntemi Nedir?
Yüzey işlemlerinin uygulanabilmesi için ilk olarak gerekli kimyasalların satın alınması gereklidir. Satın alma işleminden sonra uygulama aşamasına geçilir. Püskürtme kimyasalların özel bir cihaza konarak metalin yüzeyine basınçlı bir şekilde üflenmesi anlamına gelen işlemdir. Son derece başarılı ve etkili olan bu işlem birçok farklı metal türünde ve kimyasalda kullanılabilir.
Metallerin yüzeyine püskürtülen kimyasallar basınçlı olarak metale müdahale etmiş olurlar. Böylece kimyasalların etki miktarı ciddi biçimde yükselecektir. Özel cihazların gerekli olması ve metali zorlaması dezavantajları olarak görülse de birçok marka kimyasalların püskürtülerek uygulanmasını tercih eder.
Daldırma
Metallerin kullanıma hazır hale gelebilmesi için çeşitli yüzey işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Metallerin korozyona uğramasının engellenmesi, boyanın en iyi şekilde tutması ve kalıcılığının sağlanması amacıyla yüzey işlemleri uygulanmaktadır.
Yüzey işlemlerinde özel kimyasal maddeler tercih edilir. Kimyasal maddelerin metal yüzeylere uygulanmasında farklı işlem yöntemleri bulunur. Daldırma yüzey işlem yöntemlerinden bir tanesidir.
Daldırma Yüzey İşlem Yöntemi Nedir?
Metal yüzey işlemlerinin uygulama aşamasında önemli bir yere sahip olan daldırma yönteminde kimyasallar özel bir kaba konmaktadır. Kimyasalın etkileri göz önünde bulundurularak kap seçiminin yapılması gerekir. Kaba zarar verecek ya da kimyasalın etkisini azaltacak bir durumun söz konusu olması engellenmelidir.
Kabın içerisine kimyasallar doldurulduktan sonra metal parçalar kimyasalın içerisine sokulup çıkarılır. Bazı durumlarda içerisine bırakılan metaller uzun bir süre kimyasalın içerisinde kalmaktadır. Bu işlemler daldırma olarak isimlendirilir ve son derece etkili işlemlerdir.
Daldırma Yüzey İşlem Yönteminin Avantajları Nelerdir?
Püskürtme işlemi ile karşılaştırıldığında daldırmanın en büyük avantajı özel cihazlara ihtiyaç duyulmamasıdır. Elektrik bağlantısına gerek duyulmadan metal parçalar kimyasalların içerisine bırakılarak istenen işlemin uygulanması sağlanır. Direkt olarak metalin her bir zerresi kimyasala maruz kalır ve böylece kusursuz bir işlem ortaya çıkar.
Birçok marka tarafından uygulanan daldırma yüzey işleminde en büyük problemlerden bir tanesi metal parçaların ebatlarıdır. Eğer metaller çok büyük ebatlarda imal edilmişse daldırmanın yapılabilmesi için büyük kaplara ihtiyaç duyulur. Bunun için geniş alanlar ayrılması gerekli olacağından diğer yöntemler önerilir.
Manuel Elle Silme
Metal malzeme kullanılarak üretilen eşyalar bizlere ulaşana kadar birçok farklı işlemden geçiyor. Uygulanması gereken işlemler atlanırsa metal ürünlerin kalitesinde ciddi düşüşler yaşanabilir. Boyaların tutmaması ya da kısa sürede korozyonun gerçekleşmesi gibi sorunlar baş gösterecektir.
Metallerin kullanıcı dostu bir yapıya bürünebilmesi için yüzey işlemleri uygulanır. Özel kimyasalların metal yüzeyleri ile temas ederek görevlerini en iyi şekilde yapması sağlanacaktır. Kimyasalların metallere uygulanma aşamasında püskürtme ve daldırma gibi yöntemlerin yanı sıra manuel elle silme olarak isimlendirilen yöntem de uygulanabilmektedir.
Manuel Elle Silme Yüzey İşlem Yöntemi Nedir?
Metallerin kullanıma hazır bir hale gelebilmesi için gerek duyulan kimyasalların metallere uygulanması aşamasında kullanılan yöntemlerden bir tanesi olan manuel elle silme yöntemi, kimyasalların elle uygulanmasını içeren bir yöntemdir. Kimyasallar özel eldivenler ile birlikte metal yüzeyine uygulanır.
Manuel Elle Silme Yüzey İşlem Yönteminin Avantajları Nelerdir?
Metallerde manuel elle silme yöntemi kullanılarak kimyasalların uygulanması söz konusu olacaksa metallerin hem püskürtme hem de daldırma yöntemine uygun olmaması gerekir. Püskürtme yönteminde belirli bir basınç ortaya çıkacağından metaller zarar görebilir. Daldırma yönteminde ise metal parçaların uygun ebatlarda olması gerekli olacaktır.
Büyük ebatlardaki hassas metaller için en uygun yöntem manuel elle silme yöntemi olarak gösterilir. En ekonomik seçenek olarak görülse de işçilik en üst düzeyde olduğundan işçilik masrafları ile pahalıya gelebilen bir yöntemdir.
Yüzey İşlem Kimyasalları Siparişleriniz için Bizimle İletişim Kurabilirsiniz.